• Welcome to Bacaul European - Descopera Bacaul. Please login or sign up.
 
Mai 25, 2019, 02:01:05 p.m.

Stiri:

Pauza forum intre 01.04.2019 - 01.05.2019. Mai multe detalii posibil intr-o postare viitoare.


Bacau centru industrial si economic

Creat de Spectrum, Iulie 16, 2018, 09:38:36 p.m.

« precedentul - următorul »

Spectrum

Multi cunosc ca orasul Bacau a fost un important centru industrial cu ramuri diversificate ale industriei precum constructii de masini unelte, organe de asamblare, aeronave, produse electrotehnice, chimice, alimentare, mobila si incaltaminte s.a. Industrializarea acerba din anii comunismului ducand la cresterea de aproape trei ori a populatiei orasului intr-un interval scurt de timp.

Desi comparatia situatiei industriei din prezent cu cea din anii 80 nu cred ca este fireasca, orasul pierzand multe intreprinderi din platformele industriale ale orasului, propun acest topic unde se vor furniza informatii despre profilurile unor companii originare din Bacau, dezvoltate in ultimii 29 de ani cat si foste intreprinderi care au bifat cu succes tranzitia de la o economie socialista la cea de piata in urma privatizarii.

Spectrum

Iulie 23, 2018, 12:10:45 a.m. #1 Last Edit: Iulie 23, 2018, 12:18:55 a.m. by Spectrum
E bine de stiut faptul ca industria Bacaului era repartizata in cateva platforme industriale mari, formate in timpul fostului regim. Iar unitatile individuale cu vechime mai mare erau imprastiate prin oras in diverse locatii, exemplu Partizanu, Letea, etc.

Zonele industriale mari erau: platforma industriala de sud axata pe industrie chimica, aeronautica, constructii de masini, echipamente electrice, robinete industriale si zona industriala de Nord (Margineni) preponderent axata pe industria alimentara si prelucrarea lemnului.

Spectrum

Iulie 23, 2018, 12:16:41 a.m. #2 Last Edit: Iulie 24, 2018, 03:17:55 p.m. by Spectrum
O companie industriala bacauna cu traditie aflata pe platforma industriala din zona de sud a orasului este SC Aerostar S.A.Date generale:  domeniul principial de activitate al Aerostar este fabricatia de produse de aviatie, deruland multiple programe de mentenanta de avioane comerciale, sisteme aero si terestre.

Este una din fostele companii de stat care a reusit sa devina performanta dupa privatizare, extinzand domeniile de activitate si devenind un furnizor important pentru companii importante ca Airbus, Boeing etc.

Noi perspective In planul oportunitatilor de viitor se intrevede posibilitatea ca Aerostar, datorita experienta serviciilor de mentenanta ale avioanelor militare de lupta pentru Fortele Aeriene Romane, sa efectueze mentenanta avioanelor F16. De asemena s-a discutat in presa despre intentia Aerostar privind colaborarea cu Raytheon in privinta oportunitatii de a contribui la fabricarea sistemelor Patriot pe care le va avea România.Spectrum

Una din stirile despre posibilitatea colaborarii Aerostar cu Raytheon.

CitatO companie românească ar putea livra componente pentru sistemele Patriot

Raytheon a emis o cerere de ofertă către Aerostar pentru mai multe informaţii despre piese prelucrate şi piese mecanice pentru radarul Patriot care ar putea fi fabricate la Bacău


Ca orice contract international de anvergura care implica hardware (aici produse din industria de aparare) exista mai multe faze, precum faza cererii de oferta unde diversi furnizori trimit o oferta spre analizare cu date despre serviciile oferite: proiectare, testare, fabricare, mentenanta etc si pretul aferent pe unitatea de produs la o serie de X componente. Daca in urma verificarii de catre Raytheon a profilului companiei, a pretului, s.a.m.d iar transferul tehnologic este autorizat de catre americani se poate vorbi de un castigator in favoarea Aerostar.
Ramane de vazut cum va evolua aceasta oportunitate.

Spectrum

Iulie 25, 2018, 05:05:44 p.m. #4 Last Edit: Iulie 25, 2018, 05:08:59 p.m. by Spectrum
Dupa cum am amintit initial, in Bacau sunt cateva companii de succes fondate dupa 1990 cu capital integral privat. Aceste companii se bucura de o crestere constanta si dupa caz au atins statutul de lideri locali sau nationali pe piata de profil.


Un astfel de exemplu este compania Electric Plus SRL fondata in 1995.

Din datele furnizate de companie, activitatea principala la momentul infiintarii, era instalarea de sisteme de alarma si supraveghere si interfoane, dar concomitent a inceput şi producţia de jaluzele si rulouri pentru ferestre. In anul 1998 Electric Plus isi face intrarea pe piata GSM, iar din anul 2003 a inceput productia de usi si ferestre din tamplarie PVC.  In urma cu aproximativ 15 ani incepand sa producă ferestre și uși din PVC, sub numele de Barrier. Ferestrele Barrier® sunt produse in fabrica din Bacau cu ajutorul a peste 600 de angajaţi.

Compania Electric Plus din Bacau, este astazi unul dintre cei mai mari producatori de tamplarie termoizolanta din PVC la nivel local, inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 26 de milioane de euro.

In 2014 compania a investit intr-o noua capacitate de productie situata in zona de vest a orasului Bacau, reprezentand o investitie de tip grenfield.

Citat
Prezentarea companiei si a facilitatii de productie.Perspective de viitor
Citat

ELECTRIC PLUS investeste constant in cresterea brandului BARRIER

Electric Plus a pus in functiune in 2017 a doua linie de prelucrare a sticlei, in valoare de aproximativ un milion de euro si a inceput investitiile in noile capacitati de productie, estimate a fi functionale in 2019. De asemenea, dupa o investitie de 500.000 de euro, a lansat proiectul de schimbare a sistemului financiar contabil cu un sistem de management informational de tip ERP, SAP, care va fi pus in functiune in luna mai a acestui an. Pentru 2018, conducerea companiei isi propune sa se concentreze pe finalizarea proiectului de marire a capacitatii de productie (PVC, aluminiu, sticla, infoliere) si a spatiului aferent personalului administrativ, tehnic, de vanzari si din academie. Noua capacitate de productie va avea 200 de angajati.